2. PARTICIPACIO EN XARXES I ALIANCES
L’Ajuntament de Manresa és membre actiu de:
• El Consell Executiu d'Eurotowns. Eurotowns és una xarxa europea de ciutats mitjanes, entre 50.000 i 250.000 habitants, fundada l’any 1991 i que acull una vintena de ciutats de 9 països europeus diferents. A Catalunya, en formen part Girona, Sabadell i Manresa (des del 2003). Actualment, Manresa ostenta la vicepresidència de la xarxa, juntament amb la ciutat sueca de Gävle. La presidència és de la ciutat alemanya de Sindelfingen.
La xarxa té com a objectiu contribuir a la consecució dels reptes globals i aconseguir unes ciutats mitjanes justes, verdes i productives. En definitiva, posar la sostenibilitat, la cohesió social, la innovació, el coneixement i la participació de les comunitats locals al centre de les seves polítiques.
Amb el lema: “prou grans per fer-hi front, prou petites per tenir-ne cura”, l’objectiu és desenvolupar una xarxa de ciutats mitjanes europees vibrants, socialment inclusives i sostenibles, que actuï com a catalitzadora per a la innovació urbana, la creativitat i la renovació.
Com a membres de la xarxa, l’Ajuntament de Manresa pot assistir a reunions de les institucions europees amb altres ciutats i xarxes municipals, així com donar visibilitat exterior de la nostra acció local, i conèixer diversos actors internacionals, ja que la xarxa participa en molts dels fòrums i esdeveniments transnacionals que afecten els municipis i regions.
Més informació a www.eurotowns.org
• ACTE - European Textile Collectives Association. L’Associació Europea de Col·lectivitats Tèxtils promou la creació de teixits del futur, tot compartint metodologies, idees i innovació per afrontar millor els reptes presents i futurs.
A partir de l'herència de la indústria tèxtil europea, i en la mesura en què el sector està passant per una necessària transició verda i digital, la xarxa ACTE promou que es comparteixin bones pràctiques entre ciutats. També contribueix a fer que la indústria local sigui més coneguda per al públic general, i estigui present en les decisions de compra de la ciutadania.
Finalment, des d’ACTE no només es pretén treballar en xarxa i inspirar els altres, també es vol garantir que la veu de les ciutats i del sector industrial sigui escoltada pels responsables polítics i els qui configuren el marc d'on treballem i vivim. ACTE és un espai on les indústries europees del tèxtil, la confecció, el cuir, el calçat i els accessoris de moda es troben per crear els teixits del futur.
Més informació a: www.acte.net
• Xarxa BELC – Building Europe with Local Authorities. Aquesta xarxa (Construint Europa amb les autoritats locals) té com a objectiu ajudar i animar els representants locals a presentar de forma objectiva al seu municipi les polítiques, accions i iniciatives de la UE, i promoure’n la discussió i el debat públics. L’Ajuntament n’és membre des del setembre de 2022. Actualment, té més de 600 municipis d’arreu d’Europa.
Més informació aquí.
També participa en:
- Declaració Europea de Ciutats Circulars promoguda per la xarxa internacional Local Governments for Sustainabiity (CLEI), amb el suport de més de vint organitzacions europees, i signada per prop d’un centenar de municipis, per ajudar a accelerar la transició d'una economia lineal a una de circular a Europa i, per tant, crear una societat eficient amb els recursos, baixa en carboni i socialment responsable.
La Declaració té com a objectius:
- Permetre que els governs locals i regionals d'Europa comuniquin el seu compromís de donar suport a la transició circular.
- Proporcionar una visió compartida del que és una "ciutat circular".
- Remarcar el paper clau que han de tenir els governs locals i regionals per fer possible aquesta transició.
- Establir una comunitat d'organitzacions compromeses per compartir les seves experiències, reptes i èxits.
Amb la signatura de la Declaració el 22 de març de 2022, l’Ajuntament de Manresa es va comprometre a:
- Mostrar lideratge en l'elecció d'un camí de desenvolupament eficient en els recursos, baix en carboni i socialment responsable.
- Demostrar el compromís d'actuar en tota l’administració.
- Col·laborar amb un grup de governs locals i regionals ambiciosos i afins.
- Rebre el suport d’organitzacions expertes d’arreu d’Europa.
Com a ens signant, l’Ajuntament contribueix voluntàriament amb l’informe bianual de seguiment de ciutats circulars (CCD Report) que ICLEI publica de forma periòdica, informant sobre els avenços i reptes per impulsar l’economia circular a Manresa.
- Declaració Living-in.EU per impulsar la transformació digital sostenible a les ciutats i comunitats de la UE. Prop de 200 representants de l’administració pública en l’àmbit local, regional, nacional o europeu han signat la Declaració. Els principis amb els quals s’ha compromès l’Ajuntament són:
- Un enfocament centrat en la ciutadania.
- Un enfocament liderat per les ciutats a l'àmbit de la UE.
- La ciutat com a ecosistema d’innovació obert i dirigit per la ciutadania.
- L'accés, ús, intercanvi i gestió responsable de dades, des del punt de vista ètic i
- social.
- Les tecnologies com a habilitadores clau.
- Plataformes digitals interoperables basades en normes obertes i especificacions tècniques.