Una mica més sobre residus
Es consideren residus municipals o domèstics, d’acord amb l’article 3 del Decret Legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei reguladora dels residus, aquells residus generats en els domicilis particulars, els comerços, les oficines i els serveis, i també els que no tenen la consideració de residus especials i que per llur naturalesa o composició es poden assimilar als que es produeixen en els dits llocs o activitats. Tenen també la consideració de residus municipals els residus procedents de la neteja de les vies públiques, zones verdes, àrees recreatives i platges; els animals domèstics morts; els mobles, els estris i els vehicles abandonats; els residus i els enderrocs procedents d’obres menors i reparació domiciliària.
Un subgrup d’aquests residus el constitueixen els residus comercials, definits com aquells residus generats per l’activitat pròpia del comerç al detall i a l’engròs, l’hoteleria, els bars, els mercats, les oficines i els serveis. Són equiparables a aquest subgrup, als efectes de la gestió, els residus originats a la indústria que tenen la consideració d’assimilables als municipals.
Els residus municipals, per la seva importància estratègica i la seva presència en el conjunt de la societat, disposen d’un programa de gestió, d’una planificació d’infraestructures i d’un model de gestió específics. El model de gestió vigent i les bases de la planificació es fonamenten, entre d’altres, en els principis de proximitat, de suficiència i de responsabilitat del productor, i també en la jerarquia establerta per a les diferents formes de gestió, que dóna prioritat a les actuacions de prevenció, a la recollida selectiva.
Diàriament consumim recursos per dur a terme les nostres activitats quotidianes i, en aquest procés, podem contribuir a la seva reducció i valorització aplicant els criteris de les 4 R:
- Reduir el nombre de residus que generem; per exemple, fer servir bosses de roba o un cabàs per anar a la compra.
- Reciclar o transformar un residu per produir nous productes. Per facilitar el reciclatge cal separar els residus correctament, utilitzant els diferents contenidors.
- Recuperar residus per donar-los un segon ús; per exemple, fer servir les ampolles de vidre com a gerres d'aigua.
- Repensar els nostres hàbits i actituds quotidians i consumir de manera responsable. Per exemple, podem llogar o demanar allò que utilitzem ocasionalment, com ara esquís, cadiretes infantils, llibres, pel·lícules, disfresses, etc.
Els consumidors tenim un paper molt important. Si apliquem aquests criteris i separem els residus correctament, aconseguirem:
Estalviar matèries primeres: materials, aigua i energia.Disminuir el volum de residus que han d'anar a l'abocador o a la incineradora.Reduir l'emissió de gasos contaminants i de gasos d'efecte hivernacle.Estalviar diners, ja que s'optimitzen els processos de gestió. Preservar l'entorn i millorar la nostra qualitat de vida.