Dies i diades internacionals
31 de Març, Dia de la visibilitat trans*
El 31 de març, dia de la visibilitat trans, està dedicat a la celebració de les persones trans i a la sensibilització en contra de la discriminació envers aquest col·lectiu a tot el món. La festivitat va ser fundada per l’activista transgènere de Michigan Rachel Crandall al 2009, com una reacció a la falta de dies de festa LGTBI que celebressin la visibilitat de les persones trans, tenint en compte que l’única commemoració coneguda fins al moment, centrada en les persones transgènere, era el Dia Internacional de la Memòria Transsexual, que recorda les persones trans víctimes de crims d’odi, però no reconeix ni celebra la visibilitat dels membres vius de la comunitat trans.
26 d’abril, Dia de la visibilitat lèsbica
El 26 d’abril, dia per la visibilitat lésbica, és un dia per a recordar la importància que les dones lesbianes siguin visibles, també, en l’espai públic, que siguin referents i reconegudes en tots els àmbits, no només en el de l’activisme pels drets LGTBI.
Cal recordar que les dones lesbianes es troben en una situació de doble discriminació, pel seu sexe-gènere i per la seva orientació sexual. Aquest fet porta que siguin invisibilitzades pel sistema patriarcal en tots els àmbits socials, en tant que el model social imperant és de caràcter patriarcal i heterosexual.
17 de maig, Dia internacional contra la LGTBIfòbia (Per acord de Ple municipal, escollit com a dia institucional LGTBI de la ciutat de Manresa)
Cada 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, es commemora que el 17 de maig de 1990 L’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Aquest fet històric va suposar una fita fonamental en la lluita del col·lectiu LGTBI. En commemoració d’aquesta efemèride, cada any se celebra amb l’objectiu de sensibilitzar la societat contra la discriminació del col·lectiu LGTBI, que tot i que en els últims anys s’han donat importants avenços legals en l’equiparació de drets, cal tenir en compte que la igualtat legal és tan sols el punt de partida cap a la igualtat social, i que encara ens queda molt camí per recórrer en aquest aspecte.
28 de juny, Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI
El dia per l’alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals és un acte reivindicatiu i de sensibilització per a tota la ciutadania que es porta a terme a nivell internacional.
L’origen d’aquesta celebració es remunta al 28 de juny de 1969, quan van tenir lloc els coneguts com a disturbis de Stonewall (Nova York), que van marcar l’inici de la lluita pels drets, en aquell moment, dels homosexuals.
La matinada del 28 de juny de 1969, la policia de Nova York va dirigir una batuda contra el pub Stonewall, situat a Greenwich Village. El col·lectiu gai va respondre amb una sèrie de manifestacions que van derivar en incidents violents. En la història del moviment homosexual als Estats Units, aquest episodi assenyala el moment en què els gais van començar a lluitar contra tot un sistema, legal, policial i social, que els perseguia. Aquest fet va servir de catalitzador per a la lluita del moviment LGTBI a la resta del món. El 26 de juny de 1977, a la Rambla de Barcelona, va tenir lloc la primera manifestació pels drets del col·lectiu LGTBI a Catalunya, organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya.
23 de Setembre, Dia Internacional de la Bisexualitat
El 23 de setembre, Dia Internacional de la Bisexualitat, és una jornada de visibilització de la bisexualitat i de reivindicació contra la bifòbia i els estereotips que se’n deriven. La celebració d’aquest dia en particular, en oposició a la resta de jornades de suport a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, respon al sentiment de marginació que alguns membres d’aquest grup senten i pateixen.
L’orígen d’aquesta jornada concideix amb l’aniversari de l’activista bisexual Gigi Raven Wilbur. La primera celebració d’aquest dia va anar a càrrec de l’ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Actualment, tot i que és una celebració poc coneguda, està relativament estesa als Països Catalans, especialment entre corrents i partits d’esquerres.
3a setmana d'octubre, Dia Internacional d'Acció per la Despatologització Trans*
En aquesta setmana es reivindica la despatologització de les persones trans. La lluita de les persones trans per aconseguir el dret a la identitat o l’expressió de gènere pròpia ha portat a celebrar aquesta jornada reivindicativa.
L’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va treure del catàleg de malalties les persones homosexuals. Lesbianes i gais quedaven fora de la catalogació de persones “malaltes”. Era el final dels arguments biologistes en els quals es fomentava la discriminació i estigmatització per motius d’orientació sexual.
Les persones trans, però, no van trobar el mateix reconeixement. No ha estat fins aquest any 2018, quan aquesta organització ha exclòs la transsexualitat de la Classificació internacional de malalties, catalogant-la ara dins el llistat de comportaments sexuals (mantenint-la dins la classificació per tal que el sistema sanitari, tant públic com privat, reemborsi el tractament, tenint en compte que en molts països és necessari que la diagnosi mèdica estigui inclosa a la llista).
Tot i que l’any 2016, a Catalunya es va aprovar un nou model de salut que no considera la transsexualitat una patologia, encara queda molt camí per fer en la defensa del dret de totes les persones a poder viure una sexualitat, identitat i expressió de gènere lliure de discriminacions.
26 d’octubre, Dia Mundial de la Intersexualitat
El 26 d’octubre, Dia Mundial de la Intersexualitat, és un dia de celebració destinat a ressaltar els drets humans de les persones intersexuals. La data commemora la primera manifestació pública per persones intersexuals a Amèrica del Nord, el 26 d’octubre de 1996, fora de la seu de Boston on l’Acadèmia Americana de Pediatria convocava la seva conferencia anual.
20 de novembre, Dia Internacional de la Memòria Trans(*)
El dia 20 de novembre, Dia Internacional de la Memòria Trans, és un dia dedicat a la memòria d’aquelles persones que han estat assassinades víctimes de la transfòbia, l’odi i la por a les persones trans, així com per recordar la violència contínua que pateix la comunitat trans.
Aquest dia va ser instituït en memòria de Rita Hester, una dona transsexual afroamericana que va ser assassinada el 1998 a Massachussets. Tot i que la commemoració es va instaurar en un primer moment en els països de parla anglesa, amb el pas del temps s’ha consolidat com la data en què es fa homenatge a totes aquelles persones que han estat assassinades víctimes de la transsfòbia a tot el món.
(*) Quan parlem de persones trans, ens estem referint a persones transgènere, transsexual i persones de gènere no binari, en tant que totes per igual, amb el seu “dret a ser”, incomoden i desafien l'statu quo de la societat heteropatriarcal.