Sistemes d'identificació i signatura electrònica
L’entrada en vigor de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, ha impulsat la relació entre l’ajuntament i les persones i empreses mitjançant el canal electrònic.
Per determinar els criteris comuns respecte dels sistemes d’identificació i signatura que es poden fer servir per part dels interessats en el procediment administratiu i de la mateixa administració municipal, en funció del tràmit o actuació administrativa a realitzar, l’Ajuntament de Manresa ha aprovat com a Política d'identificació i signatura la guia del Consorci AOC "Protocol d'Identificació i signatura electrònica de Catalunya".
Identificació i signatura electrònica de la ciutadania
Per tramitar per internet amb l’Ajuntament de Manresa és necessari identificar-se i, en alguns casos, a més a més, signar. Els possibles sistemes d’identificació per accedir als tràmits telemàtics depenen de les garanties d’identificació requerides i del nivell de protecció de dades establerts per a cada un d’ells.
El Consorci AOC ofereix al conjunt de les administracions públiques catalanes dos serveis que permeten garantir el nivell de seguretat dels sistemes d’identificació i signatura emprats: el servei Validador i el servei VALid.
Certificats admesos
En els tràmits o serveis telemàtics que requereixen identitat digital, cal disposar d’algun dels certificats digitals reconeguts.
Els certificats admesos per l’Ajuntament de Manresa són els que accepta el servei VÀLid del Consorci AOC. El VÀLid té classificats i integrats els següents sistemes d’identificació:
idCAT Mòbil: Es tracta d’una solució del Consorci AOC, adreçada a l’autenticació d’usuaris i signatura electrònica, orientat al ciutadà i basat en l’enviament de paraules de pas d’un sol ús al seu telèfon mòbil, com a alternativa a l’ús dels certificats digital. El sistema ofereix un nivell de seguretat mig d’acord amb el que estableix l’Esquema Nacional de Seguretat.
Certificats digitals: Es poden fer servir tots els certificats digitals de totes aquelles entitats de certificació que estiguin classificades pel Consorci AOC com a vàlides per a identificar als ciutadans i empreses davant de les administracions públiques catalanes.
Certificats admesos pel validador del Consorci AOC
Tal com requereix l'art 10 de la Llei 39/2015, així com el Reglament (UE) 910/2014 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a la identificació i els serveis de confiança per les transaccions electròniques en el mercat interior, les administracions públiques han d’acceptar els certificats qualificats d'acord amb el que descriu l’esmentat Reglament.
Consulteu el cercador dels prestadors qualificats a l’estat espanyol per saber si el vostre certificat és acceptat per relacionar-vos amb les administracions públiques.
(https://sedeaplicaciones.minetur.gob.es/Prestadores/)
En el cercador es poden consultar els diferents certificats qualificats segons diversos criteris:
“Nombre del prestador de servicios de confianza”: Permet cercar per prestador del certificat.
“Servicios electrónicos de confianza cualificados”: Permet cercar en funció del tipus de certificat.
També es poden consultar els certificats qualificats específicament per a les administracions públiques i del tipus PSD2.
En el cas que vulgueu verificar si un certificat o si la signatura d'un document PDF és vàlida, ho podreu fer a través de l'eina Signasuite que posa a l'abast el Consorci AOC.
Actuacions administratives automatitzades
Amb relació al funcionament electrònic de les administracions, l'art. 41 de la Llei 40/2015 estableix els principis rectors de l'actuació administrativa automatitzada, que regula la possibilitat de dur a terme actuacions de manera automatitzada i sense intervenció directa d'un empleat públic per raons d'economia i eficiència.
El Reglament d’actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics aprovat pel Reial decret 203/2021, de 30 de març, desenvolupa la possibilitat de tramitar electrònicament de manera automatitzada actuacions administratives.
S'entén per actuació administrativa automatitzada l'actuació feta íntegrament amb mitjans electrònics, en el marc d'un procediment administratiu, en el qual no hi hagi intervingut de manera directa el personal al servei de l'Ajuntament, i que utilitza algun dels sistemes de signatura establerts a la normativa municipal. Per a l'actuació administrativa automatitzada, l'Ajuntament de Manresa utilitza certificats, proveïts per CATCert
Per resolució núm. 10.459 de 14 de juliol de 2023 es va aprovar el Catàleg d'actuacions administratives automatitzades
Segells electrònics emprats per l'Ajuntament
L’Ajuntament pot identificar-se i signar electrònicament de forma automatitzada emprant sistemes de segell electrònic, basat en certificat electrònic qualificat que reuneixi els requisits exigits per la legislació de firma electrònica.
Relació de certificats i usos en què l’Ajuntament utilitza mecanismes de signatura per a l’actuació administrativa automatitzada:
1) Certificat d'aplicació - Ajuntament de Manresa
Usos:
- Firma de documents generats massivament (provisions de constrenyiment…),
- Firma de sortides i resolucions des del portafirmes
- Connexió amb AOC per diverses interoperabilitats (eNotum, padró d'habitants…)
- Interoperabilitat Direcció general Cadastre
- Interoperabilitat Ancert
- ...
2) Certificat de segell electrònic (CDA_SENM) - Classe 1 - Ajuntament de Manresa
Custodiat per l'AOC.
Usos:
- Interoperabilitat Via Oberta, AEAT, Servei Còpia, Servei Representa, Servei VO - Col·legis Professionals...